24.9.2016

Tältä sivulta löydät yleistä tietoa ja ohjeita siitä kuinka käyttäytyä tapahtumassa sekä lopussa vinkkejä maskeeraukeen (linkki).

Historiaa:

Alun perin Zombie Walk on Amerikasta lähtöisin olevan tapahtuma, josta se on levinnyt pitkin maailmaa. Ensimmäinen Suomen Zombie Walk järjestettiin Helsingissä syksyllä 2006. Sittemmin zombiekävelyitä on järjestetty myös useissa muissa Suomen kaupungeissa.


Oulun Zombie Walk sai ideansa Helsingin esimerkistä ja ensimmäinen Zombie Walk Oulu järjestettiin syyskuussa 2007. Siitä lähtien Zombie Walk Oulu on järjestetty joka syksy. Tapahtuman tarkoituksena on viettää hieman erilainen ja hauska ilta popkulttuurista tuttujen epäkuolleiden zombien roolissa. Mitään sen suurempaa ja syvällisempää sanomaa ei tapahtumalla ole. Tapahtuma on kerännyt vuosittain useita satoja osallistujia. 


Kenelle:
Oulun Zombie Walkiin ovat tervetulleet aivan kaikki ikään, sukupuoleen tai muihinkaan seikkoihin katsomatta. Osallistujien tulisi kuitenkin kaikkien osata noudattaa hyviä tapoja sekä oikeanlaista käyttäytymistä. On kuitenkin hyvä huomioida, että asut, maskeeraukset ja yleinen tunnelma voivat olla hyvinkin ahdistavia, eivätkä välttämättä sovi kaikkein nuorimmille tai herkkänahkaisimmille. Huomiotakoon myös että odotamme samoja hyviä tapoja ja käyttäytymistä myös tapahtuman katsojilta osallistujia kohtaan.


Käyttäytyminen liikenteessä:
Zombie Walkissa pääasiana on, että minnekään ei ole kiire, kaikilla on hyvä fiilis ja pidämme hauskaa. Kävelyreitti on ennalta määrätty ja kulkueeseen voi liittyä mukaan missä vaiheessa tahansa. Joukon ei tarvitse pysyä mitenkään tiukan yhtenäisenä. Kunhan jokainen huolehtii sen verran, ettei kukaan jää pahoin jälkeen tai eksy reitiltä. Tarpeen vaatiessa tulee pysähtyä liikennevaloihin. Valojen vaihtumista odotellessa voit vaikka kävellä seinään, törmätä tolppaan tai kiertää kehää. Myös taivaalle/tyhjyyteen tuijottaminen hiljaa ölisten on yleistä paikallaan olevissa zombie ryhmissä. Painotamme, että liikennettä ei saa vaarantaa ja liikennesääntöjä tulee jokaisen noudattaa.

Joukkoa johtaa Zombie Walkin liikennemerkkiä kantava zombi joka johdattaa lauman oikealle reitille sekä pyrkii seuraamaan ettei häntäpää jää turhan paljon jälkeen. Reitiltä harhautumisen välttämämiseksi ei liikennemerkkiä kannata ohittaa. 

Eläytymisestä:
Puhuminen on zombeille epätyypillistä, mutta erilaiset örähdykset, äninä sekä kuolaaminen käyvät laatuun. Yleistä on myös zombieryhmien yhteinen ulina ja ölinä, jolla tiettyjen tutkijoiden mukaan zombit pitävät alkeellisella vaistotasolla yhteyttä toisiinsa. Selkeimmät zombit saattavat jopa ilmaista lihannälkänsä juuri ja juuri puheeksi ymmärrettävillä ulvahduksilla ja murahduksilla. Jotkut zombiet saattavat myös välillä huudella nälkäänsä "aivoja" tai ”brains” –huutoa.

Eläytyminen on ulkonäköä tärkeämpi ominaisuus, mutta myös maskeeraus ja sopivan zombimainen vaatetus ja kohtuullisuuden rajoissa pysyttelevä rekvisiitta on toivottavaa. Haluessaan eläytymistään voi helpottaa keksimällä itselleen esimerkiksi roolihahmon. Perinteisimpiä zombiehahmoja ovat esimerkiksi: sotilaszombie, sairaanhoitajazombie, työmieszombie. Mutta hahmon keksimisessä on vain mielikuvitus rajana. Olet voinut muuttua zombieksi vaikka kesken aamupesun! Roolihahmon keksiminen ei ole mitenkään pakollista. Inspiraatiota voi etsiä myös vuosittain vaihtuvasta teemasta mutta sitä ei missään nimessä ole pakko noudattaa. Jokaiselle meistä on oma käsityksemme siitä millaisia zombiet ovat eikä täsmällistä oikeaa "zombia" ole olemassa.

Itsensä naamioiminen julkisella paikalla ei ole kiellettyä mikäli käyttäytyy sovinnaisesti ja eikä pyrkimyksenä ole lakien rikkominen. 

Jotta yhteistyömme virkavallan kanssa olisi saumatonta on hyvä huomioida että aseiden tai "erehdyttävästi asetta muistuttavien" esineiden hallussapito julkisella paikalla on kiellettyä. Tämä koskee erityisesti terä- sekä kuula-aseita tai muulla tavoin lyömäaseeksi sopivia esineitä. Ota pukusi rekvisiitaksi mielummin muovisia pilailuvälineitä.

Yleinen käyttäytyminen: 
Vaikka zombievaellusta voi halutessaan pitää yleisenä tai kunkin henkilökohtaisena kannanottona yhteiskunnan nykytilaan, arvoihin tai muuhun vastaavaan, ja sille voisi käytännössä antaa mitä merkityksiä hyvänsä, tärkeintä on että osallistuilla, ja myös sivustakatsojilla on hauskaa. Joten on siis muistettava käyttäytyä yhteiskunnan ja kulttuurimme normien ja arvojen kannalta sopivalla tavalla. 

Ohikulkijoiden tai kanssazombien syöminen on selkeästi kielletty, eikä pureminen tai raajojen irti repiminenkään ole suositeltavaa. Kaikista helpoin tapa noudattaa tätä on olla koskematta keneenkään oli tämä zombiepuvussa tai ei. Älä myöskään sotke tai vahingoita yksityistä tai julkista omaisuutta (autoja, näyteikkunoita yms).

Jokainen tapahtumaan osallistuja on vastuussa itsestään ja omista teoistaan.


----

Vinkkejä Maskeeraukseen

Zombiksi tulemiseen ei paljon tarvita. 
Minimissään voit olla juuri lusikkansa nurkkaan heittänyt tavallinen kaduntallaaja jonka zombiutuminen on havaittavissa vain lasittuneesta katseesta, raahaavasta liikkumisesta sekä hyvin kapeasta olemuksesta ja vaikeaselkoisesta puheesta.

Toisessa päässä on rekan alle jääneet kovinkin mössöiset mutta tuoreet, enemmän hajalla kuin ehjänä olevat zombit sekä pari vuosikymmentä maan alla lahonneet ja kuivuneet zombit. Zombeja on lukuisia erilaisia ja näköisiä. Seuraa omaa visiotasi. 

Keskivertozombin valmistamiseen tarvitaan esimerkiksi seuraavat:

- Vaatteet jotka voi sotkea ja repiä
- Valkoista ja mustaa ihomaalia
- Tekoverta

Ensimmäisen löydät vaatekaapista (omasta tai jonkun muun) tai kirpputorilta ja jälkimmäset maskeertaustarvikkeita myyvistä liikkeestä

Maalaa naama ja muut näkyvät iho valkoiseksi ja silmän ympäristö mustaksi. 
Tämän jälkeen lisää tekoverta haluamiasi määriä ympäri naamaasi ja vaatteitasi ja olet valmis. Vaatteet kannattaa tuhria vaikka vesivärillä sillä se ei jää tahmeaksi kuten tekoveri ja näyttääkin paremmalta. Muista myös että kuiva veri on tummempaa kuin tuore.

Hieman lisää ulkonäköä saat lisäämällä sinertävällä, punertavalla tai vihreällä mustelmia ja muita väritahroja. Kuolemalla ei ole vain yhtä sävyä. 
Jos haluat mennä askelta pitemmälle voit käyttää valmiita arpia, lateksia tai arpivahaa.

Lateksilla ja vessapaperilla saat jo ihmeitä aikaan. Laita iholle ohut kerros lateksia ja laita siihen pieniä paloja vessapaperia. Muokkaile lateksista kosteasta paperista erilaisia haavoja, monttuja ja ihoa itsellesi ja kuivaa hiustenkuivaajalla. Lisää väriä ja tekoverta ja olet valmis.

Internetistä ja youtubesta löytyy loputtomat määrät erilaisia ohjeita
tähän ja muihinkin tapoihin.

Tarvikkeita myyvien liikkeiden pitäjät antavat mielellään neuvoja ja ohjeita hyvien zombimaskien valmistukseen.

Lisäksi kannattaa tutustua internetin laajaan kirjoon erilaisia ohjeita.

Tärkeintä kuitenkin kaikessa on se että sinulla ja muilla on mukavaa. Muista ettet sotke maskeillasi muita ihmisiä tai julkista omaisuutta.
Valokuvat: Sami Kettunen / Focus Studio